СТРАНАТА НА БАСКИТЕ - 5 дни - 4 нощувки


Билбао – Сан Себастиан – Виториа - Билбао

ПРОГРАМА
5 дни / 4 нощувки
ЦЕЛОГОДИШЕН ГАРАНТИРАН ТУР СЪС ЗАМИНАВАНЕ ВСЕКИ ВТОРНИК

ДЕН 1 БИЛБАО - Пристигане на летището в Билбао, посрещане и трансфер до хотела. На място ще ви бъде предоставена пълна информация за Страната на Баските, както и програма на пътуването. Нощувка в хотел в Билбао.

ДЕН 2 БИЛБАО – ПЪТУВАНЕ ДО САН СЕБАСТИАН - Закуска. Екскурзията започва в 9:00 часа от хотела в Билбао. По пътя имате възможност да се насладите на типичния за Страната на Баските пейзаж, който се появява пред вас в момента, в който напуснете Билбао. След като преминете през селището Durango, навлизате в долините на Biscay, а след това и през Eibar и Elgoibar, градчета известни с дълга индустриална традиция. Следва Azkoitia – място, в което се намират най-старите къщи с кули, а след това пристигате в Светилището на Loyola. Там ще спрете, за да посетите параклиса, построен между 17 - 18в. в чест на славния St. Ignatius Loyola, родоначалник на йезуитите. В този ред, можете да посетите Базиликата и мястото, където той е роден. След тази спирка следваме пътя към Azpeitia, а след това достигаме и брега със селището Zumaia, намиращо се там: построено през Средновековието, това красиво място се разполага стратегически в устието на р. Urola.
Продължавате пътуването следвайки брега с неговите очарователни гледки към Залива Biscay. Следващата спирка е рибарското селище Getaria, родното място на Juan Sebastian Elcano – испански мореплавател, който има честта да бъде втори помощник на Магелан. Разположено от едната страна на плодороден хълм, където се намират лозя за производство на Txakoli. Ще имате възможност да се разходите по старинните улички и до Арката на Catrapona, тясната пешеходна пътечка до църквата с параклиса на моряците, енорийската църква Сан Салватор (XVв.), която е Готическа скъпоценност, рибарското пристанище и монумента на Elcano. Ще преминете през тесните селски улички изпълнени с барове и ресторанти.
Пътят продължава към Zarautz, курортно селище с прекрасен плаж, който се счита за най-големия в Провинция Gipuzkoa (около 2500 м). По пътя към Сан Себастиан, ще съзрете прекрасния плаж Ondaretta.
При пристигането в Сан Себастиан започвате панорамна обиколка с автобус. Ще разгедате двореца Kursaal, архитект на който е Rafael Moneo, стадиона Anoeta, Театъра Victoria Eugenia и красивите варовикови имения. Следва почивка за обяд, като вашият екскурзовод ще ви даде препоръка, както и подробна информация за ресторантите и менютата наоколо.
Следва пешеходна обиколка на Старата част на града – многобройни тесни улички, старото пристанище, пъбове и типични ресторанти. Едно връщане назад в миналото, което ще ви накара да се слеете с историята.
Дългият и изпълнен с приключения ден завършва с настаняване в хотела в Сан Себастиан.

ДЕН 3 САН СЕБАСТИАН – ПЪТУВАНЕ ДО VITORIA & RIOJA - Закуска. Пътуването започва в 9:00 часа, като по пътя минавате през Общините Antoain и Villabona, които са с историческо и археологическо значение. Първата ви спирка е селището Ordizia, което е популярно с ежеседмичния си пазар. Това събитие се състои всяка Сряда в годината.
Следва град Onati, където ще посетите Светилището на Дева Мария от Arantzazu.
Денят продължава с навлизане в местността Rioja Alavesa и почивка със свободно време за обяд и разходка из селището Laguardia.
Следва столицата на страната на Баските – Vitoria и панорамна обиколка. Ще имате възможност да посетите Atrium Museum, с включена входна такса.
Настаняване и нощувка в хотел във Vitoria.

ДЕН 4 VITORIA – БИЛБАО - Закуска. В този ден се насочваме към вътрешната част на Провинция Alava, като първо ще разгледате селището Gesaltza и примитивната система от 9 в. за придобиване на сол чрез изпаряване на водата по редица тераси, намиращо се на около 150 хектара. В последствие ще прекосите градчето Orduna, за да достигнете до Quejana и посетите Монумента, който датира от 14 – 16в.
По-късно през деня пристигате в Билбао, където имате свободно време за обяд, а след това започвате и Панорамната обиколка на града. Ще видите Музея Maritime, Двореца Euskalduna; ще се разходите по красивите улички; ще имате възможност за шопинг. След всичко това се насочвате към Старата част на града, където започвате пешеходна обиколка и посещение на музея за съвременно изкуство Гугенхайм. Проектиран от канадско-американския архитект Франк Гери, внушителният Музей Гугенхайм е това, което трябва да бъдат големите музеи на изкуството – лъскав, стилен и функционален. Построен около стоманена рамка и облечен в броня от титаний, самият музей прилича на скулптура в естествен размер на открито, която служи като доказателство за таланта на Гери. Сградата е така величествена, че някои критици са на мнение, че тя засенчва арт колекциите във вътрешността.
Постоянни творби: С творби както от испански, така и от международно признати художници, постоянната колекция на музея се фокусира върху изкуството на 20 век, което предпочита по-скоро инсталациите и електронните форми, отколкото живописта и скулптурата. Изложените художници включват Джени Холцер, Джеф Куунс, Ив Клайн, Фуджико Накая и Луиз Буржоа.
Шедьовър: Серия от скулптури от ерозирала стомана, “Материя на времето” на Ричард Сера безспорно е звездната атракция на музея. Тя се намира в Галерия Арселър, висока e 129 м и наистина спира дъха.
През останалата част от деня ще имате свободно време за разходки. Настаняване в хотела в Билбао.

ДЕН 5 БИЛБАО – СОФИЯ - Закуска. Свободно време и напускане на хотела за полет.

Цената е в евро на човек и включва:
- Трансфер Летище – Хотел – Летище в Билбао
- Транспорт и екскурзовод по програма
- 2 нощувки със закуски в Билбао
- 1 нощувка със закуска в Сан Себастиан
- 1 нощувка със закуска във Vitoria
- Информация за пътуването – карти и интересни факти
- Панорамни обиколки в Трите столици
- Входна такса за Музея Гугенхайм
- Всички описани в програмата услуги – посещения, пешеходни обиколки входни такси – с екскурзовод
- Медицинска застраховка по време на престоя

Цената не включва:
1. Вечери и обеди по време на престоя
2. Допълнителни разходи
3. Самолетен билет с цена от 90 евро (според наличието на свободни места в конкретната класа) + около 180 евро летищни такси (подлежат на препотвърждение в деня на издаване на билетите) и полети през Мюнхен, Франкфурт или Париж.

Пакетни цени:

Категория хотел

Човек в двойна стая със закуска

Доплащане за самостоятелна стая

Намаление за 3ти човек в двойна стая

Доплащане за периода 1-8.04.

Доплащане за периода 22.7.-22.8.

3*

525 евро

+ 140 евро

- 39 евро

+ 45 евро

+65 евро

3*/4*

555 евро

+155 евро

- 37 евро

+ 55 евро

+85 евро

4*

595 евро

+185 евро

- 25 евро

+65 евро

+95 евро

5*

720 евро

+355 евро

- 53 евро

+85 евро

+105 евро